Український центр громадянських ініціатив «Світло»

Стислі підсумки проекту “Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд”

В травні 2012 року закінчився проект «“Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд”, який був підтриманий Європейською Програмою Міжнародного Фонду «Відродження».

 

Зміст проекту: популяризація ідеї європейської ідентичності Криму через проведення ряду інформаційно-просвітницьких заходів (пересувних виставок, обговорень, представлення результатів соціологічного дослідження, підготовка та поширення брошури, зйомка та демонстрація короткометражного відеофільму), які розкривають схожі та відмінні риси життя у кримських містах та їх європейських містах-побратимах.

У ході проекту було проведене соціологічне дослідження «Життя сучасного європейського міста очима кримської молоді».

Посилання в Інтернет:

http://www.irf.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=34945:2011-11-25-06-36-45&catid=28:news-euro&Itemid=32

http://www.gosvitlo.org.ua/?p=257

Дані, які були отримані в ході цього опитування викликали резонанс у кримському суспільстві та стали темою для обговорення як в ЗМІ, так і у представників третього сектору.

30 листопада 2011 р. в ТНУ був проведений круглий стіл з представниками громадських організацій Криму, ЗМІ і т.д. У ході обговорення були розглянуті результати соціологічного дослідження «Життя сучасного європейського міста очима кримської молоді», розглянута проблема  європейської ідентичності кримчан, розглянута  ситуація з європейськими цінностями в Криму й роль органів влади в їхній популяризації. Також відбулося обговорення сучасного стану роботи та взаємодії громадських організацій Криму, що займаються питаннями популяризації Європи, основних європейських програм і європейських цінностей.

У заході прийняли участь представники третього сектору Криму, органів влади (ГУ зовнішніх зв’язків Ради Міністрів АРК), ЗМІ,  студенти та представники європейської молоді. Загалом близько 50 осіб.

Дискусія була дуже гострою. Деякі учасники круглого столу не приймали факт того, що кожен третій молодий кримчанин, вважає себе європейцем. Вони вважали, що для молодих кримчан типовим є вибір регіональної самоідентифікації. Крім того, деякі присутні вважали помилковим підхід до вибору ідентичності, який пропонували організатори дослідження, коли особа може мати декілька ідентичностей, наприклад разом кримську регіональна та європейську.

Деякі викладачі вважали, що результати дослідження, які показують, що кримська молодь у своєї більшості вибирає європейську культурну традицію, не є достовірними. На їх погляд, молодь вибрала європейську культуру тому, що це модно. Але у дійсності, кримська молодь взагалі не обізнана у європейської культурі та  нічого про неї не знає.

Кримські студенти вважають, що головна причина низького рівня поїздок до країн ЄС – це виключне складний матеріальний стан кримської молоді и лише це обмеження не дозволяє їм мандрувати по Європі. При цьому, студенти знають про програми на кшталт «Молодь у дії», але не вірять, що мають шанси відвідати європейські країни за допомогою подібних програм.

На цьому круглому столі ми вперше зустріли велику кількість молоді, яка була явно налаштована проти європейського вибору України. Можливо, це пов’язане з позицією викладачів, які деякою мірою формують світогляд своїх студентів.

Одним з підсумків круглого столу став проект відкритого листа до Міністерства освіти Криму, у якому наведені результати соціологічного дослідження та зазначена схвильованість щодо рівня знання англійської мови у кримської молоді та відсутності належного числа контактів з європейською молоддю.

Посилання в Інтернет:

http://www.mon.gov.ua/index.php/ua/novini/novini-oblastej/82-avtonomna-respublika-krim/6890-evropejska-identichnist-krimskikh-mist-ochima-molodi

12.2011р. – 03.2012р. (АР Крим) була здійснена серія виставок, присвячених європейським містам-побратимам кримських міст та життю у сучасному європейському місті.

З 9 по 16 грудня 2011 р. в читальному залі бібліотеки ТНУ ім. В.І Вернадського проходила виставка «Міста побратими Сімферополь і Гейдельберг: 20 років дружби і партнерства». На виставці були представлені герби та коротка інформація про міста побратими. Допомогу в проведенні виставки надали представники ініціативних груп молоді міст-побратимів Сімферополя та Гейдельберга, студенти ТНУ та представники етнічних європейських громад у Криму.

З 23 по 30 січня  2012 р. у молодіжному арт-центрі «Карман» (м. Сімферополь, вул. К. Маркса, 3) проходила  виставка робіт, присвячених сучасному актуальному вуличному мистецтву. На прикладі сучасних вуличних арт-робіт в стилі графіті кримських та європейських художників, була показана соціальна проблематика, яка хвилює жителів європейських і кримських міст. Характерно, що приклади сучасного мистецтва в стилі графіті на вулицях кримських і європейських міст дуже схожі і мають ідентичні соціальні напрямки. На виставці були представлені роботи кримського райтера, що працює під псевдонімом Шарик. І роботи відомих у всьому світі європейських графіті-художників, таких як: Banksy, ESCIF, Dolk.

З 1 по 7 лютого 20102 р.  виставка робіт, присвячених сучасному актуальному вуличному мистецтву була представлена у м. Бахчисарай (бібліотека ім. О.С. Пушкіна).

З 23 по 28 лютого 20102 р.  виставка робіт, присвячених сучасному актуальному вуличному мистецтву була представлена у м. Ялта (Центральна  бібліотека ім. Чехова. вул. Морська, д. 8/2).

З 30 лютого  по  06 березня 2012 р. виставка робіт, присвячених сучасному актуальному вуличному мистецтву була представлена у арт-центрі «Укроп» (м. Сімферополь, вул. Пушкіна, 20/7 ).

З 25 січня по 2 лютого  у приміщенні наукової бібліотеки ТНУ ім. В.І. Вернадського відбулася виставка рідкісних європейських книг.

Для організацій виставок були надруковані фотографії А3 формату.

Загалом усі виставки відвідало більше 500 осіб.

Посилання в Інтернет:

http://www.kianews.com.ua/node/43397

http://vk.com/art_zentr_karman

У ході проекту була підготовлена інформаційна брошура «Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд».

В брошурі  «Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд» йдеться про історико-культурні зв’язки кримських міст з їх європейськими містами-побратимами, про європейську ідентичність півострова, а також про сучасний стан взаємодії міст-побратимів. Брошура містить результаті соціологічного дослідження (за темою: «Життя сучасного європейського міста очима кримської молоді»), а також  інформацію про сучасні реалії життя у європейському місті. За допомогою  різних текстів та фотоматеріалів, суттю яких є порівняння життя у кримських городах та їх європейських містах-побратимах, мешканці Криму мають нагоду знайти схожі або, навпаки несхожі риси та проаналізувати їх. Велика увага приділена схожості рис сучасно актуального вуличного мистецтва в Криму та Європі.

Презентація та обговорення брошури відбулася у березні 2012р. в м. Сімферополь з студентами та викладачами  ТНУ ім.. В.І. Вернадського, а також у травні 2012 р. с кримської молоддю в арт-центрі «Карман». Загальна кількість осіб, що прийняли участь у презентації брошури – 50 осіб.

Протягом березня – липня 2012р. брошура була розповсюджена по ВНЗ та школам Криму, громадським організаціям, органам влади та ЗМІ. Крім того, брошура була розповсюджена у ході заходів, присвячених святкуванню Дня Європи в Криму у травні 2012р.

Брошуру можна скачати  у електронному виді за посиланням: http://www.gosvitlo.org.ua/wp-content/uploads/2012/03/Broshura1.pdf

14 грудня 2011 р. у приміщенні Інформаційного центру Європейського союзу при Таврійському Національному Університеті ім. В.І. Вернадського  відбулася щорічна Конференція щодо результатів конкурсу робіт студентів ТНУ «Яким я бачу місто України у Європейському Союзі».

Представники нашої організація «Світло» були у журі цього Конкурсу.

Загалом участь у цьому Конкурсі прийняло 150 студентів різних курсів. До фіналу Конкурсу було відібрано 50 студентських робіт, 15 з котрих отримали призові міста.

На Конференції були присутні 50 студентів ТНУ та 10 викладачів. Усі вони отримали інформаційні матеріали щодо проекту «Європейська ідентичність кримської молоді» та Європейської Програми МФВ. Більшість присутніх студентів виявила бажання в подальшому брати участь у заходах, що проводяться в рамках проекту «Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд».

23.12.2011р.  (м. Сімферополь, Інформаційний центр Європейського союзу при Таврійському Національному Університеті ім. В.І. Вернадського) – участь у міжнародної on-line конференції між Таврійськім Національним Університетом ім. Вернадського  та польськім навчальним ліцеєм  м. Познань.

Мета: знайомство, встановлення культурних, творчих і дружніх зв’язків між студентською молоддю Криму з молоддю інших європейських країн, обговорення загальних проблем.

В березні 2012 р. був проведений Конкурс на найкраще фото «Схожі риси кримських та європейських міст». Загалом у Конкурсі прийняли участь 20 робіт.

Презентація робіт переможців відбулася у арт-центрі «Карман» 06.06.2012 р.

06 червня 2012 р. у арт-центрі «Карман»  були представлені громадськості результати конкурсу на краще фото¸ яке демонструє схожі риси кримських і європейських міст «Європейський погляд». Метою конкурсу була реалізація молодіжних ініціатив (культурних, мистецьких, просвітницьких тощо), спрямованих на формування у кримської молоді інтересу до Європи, європейських цінностей та європейської інтеграції, а також на активізацію діалогу щодо європейської ідентичності та європейських цінностей у кримському суспільстві. На презентацій були присутні 30 осіб.

24.04.-27.04.2012 р. був організований візиту до Криму делегації з 5 мерів міст Республіці Македонія.

Громадська організація «Світло», спільно з громадською організацією «Центр планування розвитку Північно-Східного регіону» Республіки Македонія, 24-27 квітня 2012 року організовувала візит та приймала в Криму делегацію з  мерів муніципалітетів Республіки Македонія та представників македонських НУО.

Республіка Македонія має багато спільних рис з Кримом. Це практично однаковий рівень економічного розвитку, дуже схожі культурні та соціальні традиції, бажання рухатися у бік ЄС. Крім того, Республіка Македонія з 2004 року має статус кандидата до Європейського Союзу. Тому досвід Македонії з плідної співпраці з ЄС є дуже актуальним для Криму та України.

У візиту прийняли участь мери п’яти македонських  муніципалітетів: Кріва Паланка (Kriva Palanka), Куманово (Kumanovo), Ліпково (Lipkovo), Кратово (Kratovo) та Старо Нагорічане (Staro Nagoricane).

У ході візиту були проведені зустрічі з муніципалітетами м. Білогірськ та м. Старий Крим та їхніми мерами: Альбертом Кангієвим та Петром Котюком. Білогірськ та Старий Крим – це невеликі кримські міста, віддалені від курортних та промислових  центрів півострова. І ця зустріч – практично їх перший крок до взаємодії з європейськими містами. Між цими кримськими та македонськими  містами у липні 2012 року  були підписані угоди щодо співпраці та розвитку.

Крім того, відбулася зустріч македонської делегації з представниками науки та культури Криму у Таврійському Національному Університету. Македонська сторона має зацікавленість у використанні розробок кримських вчених (наприклад, розробок з використання геліосистем у муніципальному господарстві). Також обговорювались питання культурної співпраці між кримськими та македонськими університетами. На зустрічі були присутні ректор ТНУ ім. В.І. Вернадського Микола Багров, Постійний Представник Президента України в Криму Віктор Плакіда та представники кримських НУО.

Таким чином, приклад громадської організації «Світло» засвідчує, що громадські організації України мають великі можливості для розвитку проєвропейського руху у нашої країні. Українські громадські організацій мають брати на себе ініціативу у реалізації спільних з європейськими НУО проектів, спрямованих на євроінтеграцію. Як правило, місцеві органі влади та ЗМІ будуть сприяти цьому процесу, діючи дуже мобільно та дієво.

17.05-19.05.2012р. – (м. Сімферополь, арт-клуб «Карман») був проведення 3 денний кінофестиваль, присвячений святкуванню Дня Європи в Криму.

Тематика фільмів – життя у європейському місті та життя пересічного європейця. Загалом було показано  5 фільмів. Кількість відвідувачів – 220 осіб.

У травні 2012 року у  рамках святкування Дня Європи в Криму, громадською організацію «Світло» був реалізований ряд заходів: презентація фоторобіт, виставка, присвячена європейським містам-побратимам, поширення брошури та інші.

Крім того, 20 травня в Сімферополі, ГО «Світло», спільно з громадською організацією «Креативна молодь», організувало  фото-квест, присвячений святкуванню Дня Європи. У рамках фото-квесту приймалися роботи, які пов’язані з європейською ідентичністю кримських міст. Фотоквест – це розважальний захід інтелектуально-творчої спрямованості; необхідний атрибут «фотоквесту» – цифровий фотоапарат. Процес формування у кримської молоді інтересу до Європи, передбачає використання нетрадиційних методів просвітницької діяльності. До подібних заходів, з високим ступенем PR-віддачі, здатним будити в учасників азарт і інтелектуальний інтерес і відноситься «фото-квест».

У фото-квесті прийняли участь 13 команд. Загальна кількість учасників була близько 150 осіб. Це був один з найбільш масштабних заходів щодо святкування Дня Європи в Сімферополі.

Крім того, у рамках цього проекту ГО «Світло» зробило  аматорський відеофільм, на кшталт «один день з життя європейської молоді та кримської молоді».

Цей фільм зняли кримські волонтери та їх фінські однолітки. Тривалість фільму – 16,4 хвилин. Монтаж проводили фахівці з ГТРК «Крим». Назва фільму: «Твій день/мій день».

Фільм розміщено в мережі Інтернет:

http://www.youtube.com/watch?v=CfVIcqcizwA&feature=plcp

Ця версія зібрала вже біля 100 переглядів. Але була ще попередня версія, яка зібрала біля 190 переглядів. Але вона була заблокована youtube.com за ніби би то підозру у порушені авторських прав.

05-06.2012 р.  з найкращих робіт Конкурсу на найкраще фото «Схожі риси кримських та європейських міст» була створена пересувна виставка, яка була представлена 5 разів в різних містах Криму. Орієнтировка кількість відвідувачів – 350 осіб. Для організацій виставок були надруковані фотографії А3 формату.

Виставкові площадки – бібліотеці, місцеві музеї, офіси НУО, мережа Інтернет та соціальні мережі.

22.07.2012 р. (м. Сімферополь, Сімферопольській центр громадських комунікацій «Inforoom») була проведена on-line зустрічі (через Skype зв’язок) молоді Криму з молоддю фінського міста Kuusankoski, на якої були обговорені  результати соцопитування та була проведена презентація та обговорення аматорського фільму «Твій день/мій день». На зустрічі були присутні  3 представника фінської молоді (через Skype зв’язок) та близько 20 представників кримської молоді.  Мова спілкування – англійська.

 

Таким чином, усі заплановані на звітній період заходи відбулися.

On-line зустріч молоді Криму з молоддю міст-побратимів  відбулася  у липні 2012р. Причина того, що зустріч  не відбулася в запланований період – відмова партнерів з м. Хайдельберг в організації цієї зустрічі. Хоча нами була отримана попередня згода на проведення зустрічі від представників університету м. Хайдельберг, вони за своєї ініціативи декілька разів змінювали дату зустрічі. Тому ми знайшли інших європейських партнерів та зробили цю зустріч з ними.

Також, окрім зазначених у актуальному плані заходів, була проведена додаткова виставка   рідкісних європейських книг (у приміщенні наукової бібліотеки ТНУ ім. В.І. Вернадського), взята участь у роботі по організації Конференції щодо результатів Конкурсу  робіт студентів ТНУ «Яким я бачу місто України у європейському союзі», а також була взята участь підготовці святкування Дня Європи в Криму. 20 травня в Сімферополі, відбувся фото-квест, присвячений святкуванню Дня Європи. У рамках фото-квесту приймалися роботи, які пов’язані з європейською ідентичністю кримських міст.

Також, окрім зазначених у актуальному плані заходів, був організований візит до Криму делегації з 5 мерів міст Республіці Македонія. Досвід Македонії з плідної співпраці з ЄС є дуже актуальним для Криму та України. Приклад громадської організації «Світло» засвідчує, що громадські організації України мають великі можливості для розвитку проєвропейського руху у нашої країні. Українські громадські організацій мають брати на себе ініціативу у реалізації спільних з європейськими НУО проектів, спрямованих на євроінтеграцію. Як правило, місцеві органі влади та ЗМІ будуть сприяти цьому процесу, діючи дуже мобільно та дієво. Таким чином ми практиці реалізували основні завдання проекту завдяки проекту «Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд», створивши умови для європейського руху невеликих кримських міст.

Наше соціологічне опитування викликало широку дискусію у кримському суспільстві, тому проблема європейської ідентичності Криму зараз,  завдяки проекту «Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд» та Європейської Програмі МФВ, актуальна для кримського суспільства.

По завершенню проекту ми бачимо великий інтерес молоді, яка приймала участь у тренінгах, до Європи та різноманітних європейських програм (кількість учасників тренінгу, які звернулися до нашої організації з приводу надання допомоги в участі в програмі «Молодь у дії» – 30 осіб).

Велика група студентів кримських ВНЗ (наприклад, ТНУ), яка приймала участь у різноманітних творчих та наукових конкурсах щодо Європи та європейської ідентичності, організованих ГО «Світло», створила дуже серйозний проєвропейській рух, який у майбутньому прискорить проєвропейські перетворення кримських ВНЗ.

Святкування Дня Європи в Криму показало кримської молоді, що цікавитись Європою це цікаво та весело, а підкреслювати свою європейську ідентичність – модно та своєчасно.

Брошури, надруковані та розповсюдженні у рамках цього проекту, на прикладі дуже простих речей показали, що кримські міста є частиною Європи, а їх мешканці – європейцями. Для великої частини читачів, дані, наведені у брошурах, сталі справжнім відкриттям. Брошури мали неабиякий попит і дуже важливо, що велика їх частина залишилась у бібліотеках, ВНЗ, Центрах європейської інформації та у НДО. Ці брошури і після закінчення проекту, будуть впливати на цільову аудиторію проекту.

Великою проблемою для Криму є низька кількість контактів між європейцями та мешканцями Криму. Тому знятий фільм, щодо життя пересічних мешканців європейських та кримських міст, а також on-line спілкування між ними, сприяє вирішенню цієї проблеми.

Проведений кінофестиваль та серія виставок (які мали попит серед кримської молоді), демонструють молодим кримчанам, що сучасні мистецькі тренди, актуальні для європейських міст, також актуальні і в Криму. І можна говорити, що не тільки російська культура формує світогляд молодих мешканців кримських міст.

Організація візиту до Криму делегації з 5 мерів міст Республіці Македонія. Досвід Македонії з плідної співпраці з ЄС є дуже актуальним для Криму та України. Приклад громадської організації «Світло» засвідчує, що громадські організації України мають великі можливості для розвитку проєвропейського руху у нашої країні. Українські громадські організацій мають брати на себе ініціативу у реалізації спільних з європейськими НУО проектів, спрямованих на євроінтеграцію. Як правило, місцеві органі влади та ЗМІ будуть сприяти цьому процесу, діючи дуже мобільно та дієво. Таким чином ми практиці реалізували основні завдання проекту завдяки проекту «Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд», створивши умови для європейського руху невеликих кримських міст.

Основні ефекти від першої частини цього проекту це:

1. Організація дискусії у кримському суспільстві щодо результатів соціологічного дослідження «Життя сучасного європейського міста очима кримської молоді».

2. Широке оприлюднення різноманітних матеріалів (фільм, брошура, матеріли виставок, on-line спілкування,  різноманітні конкурси, кінофестиваль), які допоможуть кримської молоді, зрівнюючи кримське місто та його європейський побратим,  крім великої різниці у розвитку інфраструктури, міського господарства та відношень між громадою та владаю, знайти багато схожих речей (стандарти, цінності, інтереси, суспільні взаємодії та інш.). Ця схожість допоможе кримському суспільству, зокрема молоді, краще розуміти Європу та необхідність прийняття європейських цінностей,  представляти шлях до Європи коротшим.

3. За допомогою виставок сучасного вуличного мистецтва міст Криму та Європи, привернення уваги молоді та кримського суспільства до соціальних проблем, однакових як для Криму, так і для Європи. Початок різновекторного діалогу, головним аспектом якого є схожість кримських та європейських міст у різних напрямках (культура, соціальні проблеми, мистецькі засоби та інше).

4. Продовження  роботи в Криму по формуванню груп активістів,  волонтерів та прихильників євроінтеграції та євроідентичності використовуючи мережевий метод.

5. Популяризація у ВНЗ Криму творчої та наукової активності молоді, яка спрямована на Європу, європейські цінності та прийняття європейської ідентичності.

6. Проведені ГО «Світло» фото-квест та кінофестиваль  були одними  з найбільш масштабних заходів щодо святкування Дня Європи в Сімферополі та мали величезний попит серед кримської молоді.

7. Підписання між кримськими містами Білогірськ та Старий Крим та 5 македонськими  містами у липні 2012 року  угод щодо співпраці та спільний розвиток.

Проблемами з якими ми  зіткнулися під час реалізації проекту:

1.Байдужість органів кримської місцевої влади щодо проекту «Європейська ідентичність кримських міст: сучасний погляд» та загалом до проблем, пов’язаних з Європою та ставлення молоді до Європи. Так, кримська влада практично проігнорувала круглий стіл, організований нашою організацією, щодо обговорення результатів соціологічного дослідження «Життя сучасного європейського міста очима кримської молоді».

2. Байдужість кримської молоді щодо можливостей отримати практичну інформацію щодо Європи та європейської ідентичності Криму.

3. Байдужість ЗМІ  (зацікавленість тільки у «гарячих» фактах) та в основному проросійська направленість.

4. Велика кількість кримської молоді, яка налаштована проти європейського вибору України. Можливо, це пов’язане з позицією викладачів, які деякою мірою формують світогляд своїх студентів.

5. Труднощі в встановленні комунікації з партнерами з інших країн.

Рекомендації від нас виконавцям інших подібних проектів:

–                тісніше співпрацювати с місцевими ВНЗ;

–                проводити більше цікавих акцій, які привернуть увагу місцевої громади та ЗМІ;

–                старатися використовувати мережевий метод роботи із залучення нових активістів до проекту;

–                при проведенні заході, накшталт круглого столу, щодо обговорення результатів соціологічного дослідженої, обов’язково запрошувати представників виконавців  цього дослідження для надання аудиторії професійної вузькоспеціалізованої інформації щодо дослідження (характеристиці вибірки, показники її репрезентативності та інше);

–                залучення до заходів еліт або лідерів громадської думки з країн ЄС, для участі у заходах та прямого спілкування з кримської молоддю (наприклад, організація зустрічей кримської молоді з політиками або громадськими діячами Польщі).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Про нас

ГО «Український центр громадянських ініціатив «Світло»
— неприбуткова незалежна громадська організація створена в 2005 році. В організації на постійної основі працює 5 осіб. Організація об’єднує близько 100 волонтерів. Географія проектів що реалізує ГО «Світло» охоплює Південні та Східні області України. За останні 5 років при підтримці міжнародних донорів ГО «Світло» реалізувала 20 суспільно важливих проектів.