Український центр громадянських ініціатив «Світло»

В Криму продовжують діяльність клуби спілкування жертв тоталітарних режимів проекту «Кримський діалог: допомога маломобільним і немобільним жертвам націонал-соціалізму в Криму»

В Криму продовжують діяльність клуби спілкування жертв тоталітарних режимів проекту «Кримський діалог: допомога маломобільним і немобільним жертвам націонал-соціалізму в Криму».

В квітні волонтери проекти провели ремонти осель  п’яти мешканців Криму, що постраждали від націонал-соціалізму та є членами клубів спілкування «Кримський діалог».

Так, у селі Комарівка Красногвардійського району  Криму проживає Єжеметова Ніна Степанівна. Ніна Степанівна учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни, молоденької дівчинкою була викрадена в Німеччину, де їй довелося пережити і голод і страждання. Зараз їй 87 років. Ніна Степанівна потребувала капітального ремонту системи водопостачання, так як через прогнилих труб до неї не надходила вода і вона жила без води вже багато часу. На фотографіях показано нову яму під воду, яку зробили волонтери, новий кран, лічильник і сама Ніна Степанівна.

Ще показова історія. У с. Кіндратове Джанкойського району Криму самотньо проживає  інвалід 1 -ї групи Гарбуз Марія Арсентіївна, 1928 року народження. Вона у 1941 році жила в селі Красногвардійського району Криму. Батько пішов на фронт, вдома залишилася мама і шестеро дітей.  Прийшли німці, мати з дітьми вигнали з дому в сарай, забрали корову, поросят, птицю. Мати змусити працювати на тютюнових плантаціях. Діти голодували, збирали на полях гнилу картоплю, лободу і т. д. Коли бомбили, то ховалися в ямі під скиртою або в підвалах тікали в поле, ховалися в кущах. Було дуже страшно і завжди хотілося їсти. Батько повернувся з фронту і незабаром помер від ран. Гарбуз Марії Арсентіївні був потрібен ремонт оселі і наші волонтери його зробили. Вони відремонтували стелю, зняли стару штукатурку і підшили її плитами. Стіни також відремонтували і побілили. Пофарбували вікно, двері і підлогу кухні .

Інші ремонти були проведені при схожих обставинах.

Літні люди, яким була надана допомога,  не мали ані коштів ані сил щоб провести ці ремонти власноруч. Тому молоді волонтери громадської організації «Світло» вирішили допомогти їм. Будівельні матеріали для ремонтів були придбанні завдяки допомоги Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє». За що Фонду велика подяка!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Про нас

ГО «Український центр громадянських ініціатив «Світло»
— неприбуткова незалежна громадська організація створена в 2005 році. В організації на постійної основі працює 5 осіб. Організація об’єднує близько 100 волонтерів. Географія проектів що реалізує ГО «Світло» охоплює Південні та Східні області України. За останні 5 років при підтримці міжнародних донорів ГО «Світло» реалізувала 20 суспільно важливих проектів.